29.11.2019 (Webnoviny.sk) – Veľká cena Abú Zabí je už tradične poslednou zastávkou v kalendári pretekov formuly 1. V roku 2019 sa odjazdí jej jedenásty ročník, pričom o šieste víťazstvo za sebou sa bude snažiť nemecký tím Mercedes. Situáciu však bude mať sťaženú, keďže reálnu šancu na víťazstvo bude mať iba Lewis Hamilton. Jeho tímový kolega Valtteri Bottas totiž odštartuje pre penalizáciu z konca štartového poľa.

Wolffove veľké očakávania

Dôvodom penalizácie fínskeho pilota je nasadenie nového motora, pretože ten pôvodný sa po Veľkej cene Brazílie nepodarilo zachrániť. Načasovanie nie je ideálne, keďže okruh Yas Marina je veľmi náročný na predbiehanie. Rodák z Nastoly si však z toho ťažkú hlavu nerobí.

„Je dobré, že o titule bolo rozhodnuté už pred Brazíliou. Ak by som bojoval o šampionát, tak by odstúpenie na Interlagose a následný štart z poslednej priečky v Abú Zabí boli oveľa bolestivejšie,“ cituje ho špecializovaný portál f1.sk.

Veľké očakávania smerom k záverečnému podujatiu sezóny má šéf majstrovského Mercedesu Toto Wolff. „Brazília bola pre nás sklamaním, nemali sme najrýchlejšie auto a pre naše chyby sme stratili veľa bodov. Teraz to chceme napraviť. Okruh Yas Marina bol pre nás v poslednom období dobrým okruhom a budeme sa v tom snažiť pokračovať. Tešíme sa na ďalší súboj, pretože v F1 ste len taký dobrý, aký je váš posledný výsledok,“ dodal Wolff pre oficiálny tímový web.

Hamilton útočí na piaty triumf v Abú Zabí

So štyrmi víťazstvami je najúspešnejším jazdcom v Abú Zabí Lewis Hamilton, no prípadným triumfom sa na neho dotiahne Nemec Sebastian Vettel. Tomu v poradí šampionátu patrí až piate miesto a na víťazstvo čaká od Veľkej ceny Singapuru.

O tretiu priečku ešte bojuje jeho tímový kolega Charles Leclerc, ktorý stráca na Maxa Verstappena jedenásť bodov. „Bude to veľmi náročné, ale nemám čo stratiť a budem sa snažiť urobiť maximum,“ povedal Leclerc, ktorý tu vlani obsadil na priemernom Sauberi výborne siedme miesto.

Zaujímavosťou je, že nedeľňajšie hlavné preteky budú prvé od roku 1963, ktoré sa uskutočnia v decembri. Vôbec najneskôr sa sezóna končila v roku 1962, kedy sa Veľká cena Južnej Afriky konala 29. decembra – ovládol ju Brit Graham Hill. V Abú Zabí sa na teraz rozlúči s kariérou pretekára F1 Nemec Nico Hülkenberg, ktorého sedačku v tíme Renault v budúcom ročníku zaujme Francúz Esteban Ocon.

Viac k témam: F1 Formula 1, Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Red Bull Racing, Scuderia Ferrari, Veľká cena Abú Zabí
Zdroj: Webnoviny.sk – Po 56 rokoch sa idú preteky F1 v decembri, sezónu ukončí Veľká cena Abú Zabí © SITA Všetky práva vyhradené.