26.12.2019 (Webnoviny.sk) – Európskym športovcom roka 2019 sa v prestížnej ankete agentúry PAP stal britský pilot F1 Lewis Hamilton. Šiestykrát v kariére sa stal majstrom sveta, a tak ho už len jeden titul delí od vyrovnania rekordu Michaela Schumachera. V spomenutej ankete, ktorú organizuje poľská tlačová agentúra, zdolal druhého Španiela Rafaela Nadala (tenis) a tretieho Rakúšana Marcela Hirschera (zjazdové lyžovanie).

Hamilton nerozmýšľa nad ďalšími titulmi

Lewis Hamilton vyhral v ostatnom ročníku F1 jedenásť pretekov a iba v štyroch nestál na stupňoch víťazov. Okrem toho dopomohol tímu Mercedes k šiestemu konštruktérskemu titulu za sebou.

„Ďakujem všetkým ľudom vo fabrikách. Keď som mal šesť alebo sedem rokov mi otec povedal, aby som sa nikdy nevzdával – je to naše rodinné motto. Nerozmýšľam nad ďalšími titulmi. Som športovec a sústreďujem sa vždy len na ďalšie preteky,“ povedal Hamilton po skompletizovaní majstrovského titulu v americkom Austine.

Pozitívne môže hodnotiť sezónu aj tenista Rafael Nadal, ktorý je aktuálnou svetovou jednotkou. Už tradične triumfoval na Roland Garros, na okruhu ATP získal štyri turnajové tituly a tiež mal veľký podiel na triumfe Španielska v Davisovom pohári. V porovnaní s Hamiltonom (151) získal o jedenásť hlasov menej.

Hirscher sa už s kariérou rozlúčil

Poradie na stupňoch víťazov doplnil Marcel Hischer, ktorý sa s úspešnou kariérou rozlúčil ôsmym triumfom v poradí Svetového pohára.

Okrem motošportu, tenisu a zjazdového lyžovania mali zastúpenie aj ďalšie štyri športy a celkovo sedem národností. Štvrté miesto obsadil srbský tenista Novak Djokovič, ktorého v rebríčku nasledovali atlétka Sifan Hassanová a jej holandský krajan Virgil van Dijk.

O siedme miesto sa so ziskom 47 bodov podelili nórsky atlét Karsten Warholm a pretekár MotoGP Marc Márquez. Deviaty skončil grécky basketbalista Giannis Antetokounmpo a elitnú desiatku uzavrel nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö.

Viac k témam: Európsky športovec roka, F1 Formula 1
Zdroj: Webnoviny.sk – Lewis Hamilton sa stal Európskym športovcom roka 2019, v prvej päťke aj Nadal s Djokovičom © SITA Všetky práva vyhradené.