12.4.2020 (Webnoviny.sk) – Vo veku 90 rokov po dlhej chorobe zomrel v minulosti elitný anglický jazdec motoristickej formuly 1 Stirling Moss. Londýnsky rodák bol najlepší jazdec histórie F1, ktorý nikdy nezískal majstrovský titul. Na večnosť odišiel v domácom prostredí.

„Zomrel tak, ako žil a vyzeral pri tom skvelo. Proste zaspal. Zavrel oči a bolo to,“ povedala Mossova tretia manželka Susie pre periodikum Daily Mail.

Titul majstra sveta nikdy nezískal

V seriáli F1 súťažil Stirling Moss v rokoch 1951 – 1961, za ten čas vyhral spolu 16 veľkých cien. Ani raz však nedosiahol na titul majstra sveta, štyrikrát však skončil druhý a trikrát tretí.

Súťažnú kariéru Mossa ukončila v roku 1962 vážna havária počas pretekov v Goodwoode, po ktorej zostal mesiac v kóme a pol roka bol čiastočne ochrnutý. Až do vysokého veku sa angažoval v motoristickom športe. Do ústrania sa stiahol až po roku 2016, keď strávil v nemocnici štyri mesiace a odvtedy mal zdravotné problémy.

Prekonával svoje limity

Do svojho odvetvia bol neuveriteľne zažraný. „Ak sa nepokúšate zvíťaziť za každú cenu, čo tu potom robíte?“ hovorieval vždy, keď sa pokúšal prekonávať svoje limity v monopostoch F1.

„Svet športu dnes neprišiel iba o skutočnú ikonu a legendu, ale aj o džentlmena. Motošport prišiel o svojho drahého priateľa. Sir Stirling, budete nám chýbať,“ napísal súčasný tím Mercedes-AMG Petronas na twitteri.

Stirling Moss bol v marci 2000 povýšený do šľachtického stavu Charlesom, princom z Walesu.

Viac k témam: F1 Formula 1, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela britská legenda formuly 1, Stirling Moss sa dožil 90 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.